Учебна екскурзия в Рим

Дойде и този ден! Най-накрая дойде деня, в който ще сбъднем една наша мечта. Заминаваме след броени минути. Сърцата ни бият ускорено. Очакваме всеки момент да излетим към нашата мечтана дестинация – Рим, Вечният град. (Сн. 1)
След час и половина пристигнахме на летище “Леонардо Да Винчи”, Фиумичино. Развълнувани и много щастливи бързо се отправяме към влакчето, което щеше да ни отведе до хотела.

След като се настанихме започнаха нашите приключения. Първо се отправихме към площад Испания, изкачихме Испанските стълби и се насладихме на великолепната гледка. Рим при залез слънце. Нещо невероятно! (Сн. 2; 3) Докато се разхождахме по малките тесни улички на Рим видяхме най-старото кафене в Европа – Кафе “Греко” (Сн. 4). След многото снимки, които направихме, се отправихме към Пиаца Навона, вървейки по тесните средновековни улички. Каква беше изненадата ни, когато пред нас изведнъж се показаха великолепните фонтани със скулптурните фигури, представляващи едни от най-големите реки от всеки континент: Дунав, Нил, Ганг и Рио де ла Плата. (Сн. 5) Следващата забележителност, на която се натъкнахме, беше великолепният Пантеон, където са погребани Рафаело Санцио, Умберто Първи Савойски и кралица Маргерита. Пантеонът е единственият класически архитектурен монумент останал от Древен Рим. (Сн.6)
Както вървяхме по уличките със запазена от миналото атмосфера, за миг се замечтахме, забравихме за къде сме тръгнали.(Сн. 7) Изведнъж пред нас се откри великолепна гледка към Фонтана Ди Треви. Всички застанахме като заслепени от красотата, която се разкри пред очите ни. Полюбувахме се на една от емблематичните забележителности на Рим, хвърлихме монета във фонтана, както повелява обичая с надеждата да се върнем отново тук. (Сн. 8)

На следващия ден станахме рано. Отправихме се към бара, в който щяхме да закусим. Още от вратата ни омая атмосферата на типично италианско кафене с аромата на вкусни кроасани и ароматно кафе. Насладихме се на най – хубавото капучино и най – вкусните прясно приготвени кроасани.
След прекрасната закуска се отправихме към Ватикана. (Сн. 9)  Като ученическа група влязохме с предимство и не чакахме на големите опашки от хора, които се извиваха по дължината на цялата улица. Изключително голямо впечатление ни направиха Станците на Рафаело, които бяха наистина вълшебни. Красивите фрески ни пренесоха в онези времена и си представихме колко труд и усилия е вложил при създаването им. (Сн. 10) След няколкочасово разглеждане на Ватиканските музеи се отправихме към Сикстинската капела, където видяхме най-известното произведение на Микеланджело – Сътворението на Света.

Вечерта опитахме типични италиански специалитети в траториа в близост до хотела: лазаня, супли, паниран цвят от тиквичка, ньоки, спагети ал’арабиата и ‘ндуия.

В сряда ни очакваше натоварена програма и без много да се бавим тръгнахме към първата ни спирка за деня – Колизеума. (Сн. 11;12) Театърът на Флавиите наистина е невероятен! Истинско чудо за времето, по което е построен. Само като се замислим колко труд е бил нужен за създаването на тази внушителна арена, на която са се разигравали кървави битки по време на Римската империя. След като се разходихме по античните тераси продължихме разходката си по Римските форуми – център на икономическия живот в периода на Римската република и Римската империя. Форумите се пресичат от Виа Сакра, по която победно са шествали завръщащите се от битки войски. (Сн. 13) За съжаление поради строгите мерки за сигурност не можахме да отидем на Капитолийския хълм и да видим вълчицата – символът на Рим, но със сигурност при следващото ни посещение ще го направим непременно.
След дългата и изморителна разходка, изпълнена с много емоции, доста огладняхме и се насладихме на прекрасен типично италиански обяд с великолепна гледка към паметника на Виктор Емануил на площад Венеция – Виториано. Красивата бяла сграда е построена в чест на независимостта на Италия. Тук се намират Олтарът на родината и Гробът на незнайния войн в памет на падналите по време на Първата световна война. В античната траториа успешно успяхме да разговаряме на италиански език със сервитьорите, като сами поръчахме своя обяд. (Сн. 14) Продължихме разходката си към Двореца Дориа – Памфили, който е бил собственост на две много значими и знатни фамилии за онези времена Дориа и Памфили. (Сн. 15) Там се любувахме на изключителни картини, мебели и впечатляващият герб на двете фамилии. (Сн. 16; 17) След разходката из помпозните зали се отправихме към църквата Сан Клементе, с красивите позлатени мозайки, построена в чест на четвъртия римски папа. В криптата се намира гробът на Свети Константин – Кирил Философ. На 24-ти май всяка година тук се извършват тържествени литургии в присъствието на държавни глави и политици от славянските страни.

Продължихме с пешеходна разходка из улиците на Рим, които отново ни изумяваха с чара си. С всичките малки и вълшебни ресторантчета, от които се носеше аромат на прясна паста, и със своите малки балкончета и прозорчета с капаци, благодарение на които се почувствахме като в приказка.
Една приказкака, която, мисля, никога няма да забравим и винаги ще заема специално място в сърцата ни. (Сн. 18)
След дългия и изморителен ден се отдадохме на заслужена почивка, придружена с вкусна храна. Предпоследният си ден започнахме с посещение на църквата Санта Мария дели анджели е дей мартири, която Микеланджело гениално вгражда в комплекса на римските терми на Диоклециан. Една от забележителностите на базиликата е меридианът, разположен в дясната й част. Бронзовата 45-метрова линия, монтирана в мраморния под, представлява слънчев часовник, по който Рим сверява времето си до началото на 20-ти век. (Сн.19) Продължихме с разглеждане на Националния музей на Рим, разположен в Палацо Масимо, където успяхме да видим прекрасни скулптури, изцяло запазни фрески от римски къщи и уникална сбирка от монети от различни периоди дори и мумия на малко дете, датираща от далечните времена на Римската империя. Успяхме да видим изключително красиви, фино изработени и нежни бижута от различни краища на света, принадлижали на момиченцето. (Сн.20; 21)

Обиколката на Рим продължихме с посещение на Санта Мария Маджоре – четвърта от патриаршеските базилики на Рим. Интересна е историята на създаването й. През август 365 година Дева Мария се явява в съня на папа Ливерий, искайки му да построи църква на мястото, където ще падне сняг на следващия ден. Легендата е предадена чрез мозайки в лоджията на портика, на които и до сега може да се възхищаваме. За първи път тук са осветени славянските богослужебни книги и църковнославянският език е обявен за литургичен. В базиликата се намира и паметна плоча на светите братя Кирил и Методий. (Сн.22)

Достатъчна е една малка разходка из затънтените улички, излъчвщи миризмата на старина и току-що приготвени ястия, за да ни накара да влезем в близката траториа, поднасяща комбинация от вкусна домашна кухня и ястия от Южна Италия. Тук опитахме Салтинбока ала Романа, Лингуине ала сколио и Тортелини ала пана.

За съжаление нашето приключение приключи. На следващия ден се отправихме към летището. Сбогувахме се с Рим и отлетяхме за София. Винаги сме искали това приключение за себе си. Желаем същото да се случи и на вас. Бъдете любопитни за света!

 • снимка 20
 • снимка 19
 • снимка 17
 • снимка 22
 • снимка 21
 • снимка 18
 • снимка 15
 • снимка 13
 • снимка 9
 • снимка 14
 • снимка 12
 • снимка 11
 • снимка 6
 • снимка 8
 • снимка 4
 • снимка 5
 • снимка 7
 • снимка 3
 • снимка 1
 • снимка 2
 • 20180516_090903